Etiketter

torsdag 22 november 2012

Måltidsvärdering


Måltid: Hamburgare med potatismos

Hälsa: Jag och Amina fick med allt förutom frukt och bär och vi tänkte ganska mycket på matcirkeln och tallriksmodellen. När man tänker ”hamburgare” tänker man ”snabbmat” = onyttigt, men vår måltid var inte det. Med tanke på salladen så var det ganska nyttigt. Och kött är ju också bra. Förutom det så hade vi hamburgerbröd och potatismos. Jag tror att man skulle kunna klara sig ganska länge på bara den här måltiden! 

Miljö: Vi tänkte en hel del på miljö. Vi försökte redan från början organisera vår måltid på bästa sätt så att allt skulle vara klart samtidigt, och vi lyckades ganska bra. På så sätt så sparade vi ju lite på miljön, så att vi inte skulle behöva värma maten igen och så. Den enda nackdelen var att vi misslyckades lite med potatisarna men vi fick en väldigt gott och fint potatismos ändå tillslut, och allting var varmt när vi skulle äta. Dock gjorde vi alldeles för mycket potatismos och fick slänga, det var inte alls bra. 
För att det skulle vara så miljövänligt som möjligt så försökte vi använda mycket ekologiska saker. T.e.x. potatisarna var ekologiska. Det är svårt att hitta ekologiskt hamburgerbörd. Men vi gjorde köttet själva, så det var ju väldigt bra. Jag har för mig att vi gjorde den på ekologisk nötfärs, så det är ju ännu bättre.

Ekonomi: Nötfärs är egentligen dyrare än hamburgerkött som man köper i butik, men eftersom vi inte använda hela mängden nötfärs så blir det billigare. Och salladen var billig. 

Varför valde vi att göra denna måltiden?: 
Tyvärr kan jag inte svara på det eftersom det var Amina som planerade allting, tack till Amina, måltiden var jättegod och välplanerad.

Ingredienser

Hamburgaren:
150 g nötfärs
2 krm salt
1/2 krm peppar
1 msk vatten

Potatismoset:
6 potatisar
Vatten precis så det räcker
3 krm salt
1 dl mjölk

Tillbehör: 
2 hamburgerbröd
2 dl strimlad sallad
2 msk ketchup
2 ostskivar
4 bitar gurka
Rhode Island dressing

Hur gjorde vi?: 
Vi skalade och delade först potatisarna och la de i kokande vatten. Efter det så gjorde vi i ordning nötfärsen och kryddade den. Sen var det dags att forma dem till riktiga hamburgare och steka dem i matfettet vi hade lagt i stekpannan. Grönsakerna och osten var nästa hållplats. Vi använde sallad och gurka. Medans hamburgarna stektes och potatisen kokade hackade och strimlade vi grönsakerna och osten. Vi passade hela tiden vårt kött och det blev helt perfekt. Potatisen tog längst tid och när den väl var klar gjorde vi ett supergott potatismos. Under tiden blev hamburgarna färdigstekta och vi gjorde i ordning dem, la in grönsaker och så och la på bröden. Sen var det klart att äta!
Jag blev väldigt nöjd med slutresultatet.

Reflektion:
Måltiden blev väldigt väldigt god. Vi lyckades väldigt bra med vår måltid och allt smakade toppenbra. Samarbetet mellan mig och Amina var också toppen, vi kom bra överrens och gjorde hela tiden olika saker vilket gjorde att det gick fortare. 
Det fanns defenitivt fler positiva saker än negativa saker med vår måltid. Det i princip enda dåliga var att vi diskade allting i slutet vilket resulterade i att vår bänk var helt full av saker, så det kunde vi absolut gjort bättre. Annars är jag väldigt nöjd!

Foto: Amina

2 kommentarer:

  1. Ser gott ut! Du kunde inte ha gjort din ''måltidvärdering'' bättre enligt mig :)

    SvaraRadera
  2. Bra gjord och ser ganska smarrigt ut ;) du kunde ha skrivit lite mer!

    SvaraRadera